Først medbæredygtig ozon-desinfektion
Som den første healthtech-virksomhed har danske Sterisafe opnået fuld certificering af virksomhedens desinfektionsløsning i henhold til den europæiske standard EN 17272 for »luftbåren rumdesinfektion ved automatiseret proces« uden brug af flydende kemikalier.
Virksomhedens automatiske desinfektionsrobot,
Sterisafe Pro, er testet af uafhængige og akkrediterede laboratorierefter EN 17272-protokollen og har
opnået resultater, der ligger over kravene for alle mikroorganismegrupper (op til 99,99999 procent reduktion). Det er første gang, at en desinfektionsløsning, som ikke er baseret på flydende kemikalier, opnår den nødvendige effektivitet på hele spektret af mikroorganismer: bakterier, svampe, gær, virus, mykobakterier og sporer. EN 17272 stiller en række minimumskrav til produktets effektivitet mod mikroorganismer. Samtidig kræves en fordelingstest som bevis for, at desinfektionen når ind i alle hjørner af et rum. Disse to dele, effektiviteten og distributionen, udgør de centrale elementer i EN 17272-normen. Sterisafe Pro er den eneste ozonbaserede teknologi til desinficering af helrum, som har vist sig effektiv i tests i forhold til hele EN 17272-standarden. Derforforventer Sterisafe en erklæring fra Statens Serum Institut, der muliggør en introduktion af produktet på det danske marked.
Oxiderende gas
Sterisafe Pro er det første produkt henvendt til sundhedsvæsenet, som baserer sig på anvendelsen af ozon til desinficering af overflader. Systemet er designet til at blive fjernbetjent og til at sikre, at operatøren, patienter og personale ikke kommer i direkte kontakt med gassen.
Ozon er en atmosfærisk gasart med en stærkt oxiderende virkning, som gør den til et effektivt desinfektionsmiddel. Fordi ozongassen produceres på stedet ved omdannelse af ilt, kræves der kun vand og elektricitet, for at løsningen fungerer, så man undgår brug og opbevaring af skadelige kemikalier. Ifølge Sterisafes CEO, Eliot Booth, er denne teknologi mere effektiv end de meget omtalte UV-robotter, hvor desinfektionen foregår med ultraviolet lys.
– UV er udmærket til hurtig desinficering af specifikke overflader, hvor Sterisafe Pro leverer en betydelig mere
effektiv teknologi, der går mere i dybden og kan anvendes i situationer, hvor UV ikke er tilstrækkeligt, siger Eliot Booth
til Medicoteknik. Sterisafe begyndte som et innovativt
forskningsprojekt i 2014. Med en solid baggrund inden for atmosfærisk kemi begyndte en gruppe forskere, i tæt samarbejde med Københavns Universitet, at udvikle en bæredygtig, sikker og effektiv desinfektionsløsning. Projektet blev senere udskilt i virksomheden Sterisafe ApS.